Sunday 20 January 2008

Projektpresentation


“A slice of bread” är ett Comeniusprojekt som vänder sig till Torskolans elever och lärare i år 7-9 och våra partnerskolor i Polen och Tjeckien år 5-7. Projektet innebär samarbete över olika årskurser, att få möjlighet att utbyta tankar och idéer med varandra och göra många viktiga och intressanta jämförelser. Torskolan och Torsås kommun har få elever som kommer från andra länder. Därför är det viktigt att jobba med internationalisering i skolan så att vi får lära känna andra kulturer och få en förståelse för deras värderingar, åsikter och synsätt.

”A slice of bread” utgår från en gammal folksaga, ”Den lilla röda hönan”, en saga om hönan som hittar ett vetekorn och ber sina vänner om hjälp med att baka ett bröd. Ingen vill hjälpa till att baka brödet, men många vill vara med och äta upp det... Eleverna ska studera sagan på olika språk (engelska, tyska, polska och tjeckiska) skriva egna versioner och illustrera med bilder genom att teckna och måla själva eller ta bilder digitalt. De ska använda presentationsprogrammen PowerPoint och PhotoStory för att göra bildberättelser, två program där man jobbar både med text, bild, berättarröst och ljud. De ska också skapa ljudberättelser, ett sätt att förstärka innehållet och upplevelsen och lära sig redigera och mixa ljud med datorn.
Eleverna ska också dramatisera sina sagoversioner på svenska eller engelska och spela in det på video. Videofilmerna ska redigeras i MovieMaker och visas upp på föräldramöten, samt läggas ut på Torskolans webbtidning ”Torsåsnytt”: http://www.torsasnytt.se/

Torsås är en jordbruksbygd och ”jord och skog” har tidigare varit ett eget ämne på skolan under elevens val. I och med projektet ”A slice of bread” ska vi börja jobba med detta ämne igen och återknyta kontakterna med näringslivet. Eleverna ska studera sin hembygd, göra studiebesök på bondgårdar, intervjua äldre människor och skogs –och lantbrukare. De ska skriva reportage och nyhetsartiklar om detta och ta bilder digitalt som sedan ska publiceras i skolans webbtidning. Eleverna ska också lära sig göra podradio med hjälp av podtekniken. Man spelar in från en mikrofon kopplad till en ipod, för över ljudfilerna och klipper ihop dem på datorn i ljudprogrammet Audacity. Radioprogrammen ska sändas i fritidsgården och läggas ut på nätet på Torskolans webbtidning och ska handla om hembygden och jordbruksbygden Torsås samt elevernas upplevelser och reflektioner från studiebesöken i Polen och Tjeckien. En annan viktig del i projektet är att lära oss om varandras traditioner och kulturer. Vi kommer att laga mat, baka och utbyta recept, vilket också kommer att dokumenteras genom podradio och i vår webbtidning Torsåsnytt.

No comments: