Wednesday 9 April 2008

Wodzionka
















"Jastrzebie Zdroj - moja mala ojczyzna"










5 lutego odbył się w naszej szkole konkurs regionalny pt. „Jastrzębie Zdrój - moja mała Ojczyzna”. Brały w nim udział ośmioosobowe reprezentacje klas IV, V i VI.
Konkurs składał się z 5 konkurencji. Uczestnicy mogli wykazać się wiedzą o regionie, znajomością gwary śląskiej, zdolnościami kulinarnymi i plastycznymi.
Najciekawszym zadaniem było przygotowanie wodzionki - tradycyjnej śląskiej zupy, której podstawowym składnikiem jest chleb. Ponadto do przygotowania potrawy są potrzebne: 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła lub smalcu, sól.





Sposób przyrządzania: Zagotuj litr wody. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj i wymieszaj z solą. Chleb pokrój w dużą kostkę. Składniki rozdziel równo do 4 głębokich talerzy, zalej wrzątkiem, dodaj tłuszcz. Smacznego!
Zawodnicy prezentowali bardzo wysoki poziom wiedzy i umiejętności, dlatego wyłonienie zwycięzcy przysporzyło jury nie lada kłopotów. Po długich naradach wyłoniono zwycięzców. Pierwsze miejsce zdobyła klasa IV c, kolejne miejsca zajęły klasa V b i VI b.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, a laureaci dodatkowo nagrody rzeczowe.
Katarzyna Morcinek















On February 5th, the regional competition “Jastrzebie Zdroj – my Little Homeland “ took place in our school. Each class was represented by a team of eight pupils. Competitors had an opportunity to demonstrate their knowledge about our region – Silesia, the Silesian dialect, culinary skills and artistic skills.
The most interesting task was to prepare Silesian soup called ‘wodzionka’. It was soup eaten by very poor families or lovers of it.
All competitors were excellent prepared for their tasks. The jury had a problem to decide the representation of which class was the best. At last it was decided the winner was class 4C, the second was class 5B and the third was class 6B. All participants got certificates and books.










Wodzionka





Ingredients:





1 l boiling waterdried rye bread ,





3-4 cloves of garlic,





2 tablespoons of butter or lard





salt





To make ‘wodzionka’, chop garlic and mix with salt. Cut bread into small squares. Add boiling water and butter or lard. Delicious!















1 comment:

Ann-Christin Johansson said...

Our dumplings are not the same as yours. We don't eat them together with meat. We'll tell you later how we cook our dumplings.